Kırmızı Örümceklerin vücutları armut yada yumurta şeklindedir. Boyut olarak çok küçük olduklarından çıplak gözle zor görülürler. Vücutlarında dikenler, kıllar ve tüyler bulunur. Gelişme dönemleri ve mevsimlere göre renkleri değişkenlik gösterebilmektedir. Elma, kayısı, vişne, şeftali, badem, armut, kayısı, kiraz ve diğer meyve ağaçlarında zarara neden olurlar. Hava sıcaklıklarının nemli olması ve ruhsatsız zirai ilaçlarının kullanılması popülasyon miktarları artar.
Akar ( Kırmızı örümcek )Türleri
1. İki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae Koch.):
İki noktalı kırmızı örümceklerin ergin dişilerinin vücudu yuvarlaktır. Genellikle kahverengimsi yeşil yada yeşilimsi sarı renkte olan iki noktalı kırmızı örümcekler yaz mevsiminde erginler portakal veya kiremit rengi alır. Sırt kısmının ortasında bulunan siyah renkli ve iri iki benek kolaylıkla tanınmalarını sağlar. Fakat yumurtadan çıkan larvalar renksiz olduğu gibi üzerlerinde benek olmaz. Beslenmeye başlayan larvaların vücudunun her iki tarafında zamanla benekler oluşur. İki noktalı kırmızı örümcekler yapraklarda yoğun bir şekilde ağ örerler. Genellikle sebzelerde zararlı olmakla birlikte kültür bitkileri ve süs bitkilerinde de zarara neden olurlar.
2. Avrupa Kırmızı Örümceği (Panonychus ulmi Koch.):
Yuvarlak ve dolgun vücutlu olan ergin dişi koyu kırmızı renklidir. Sırt kısımlarında bulunan kıllar, daire şeklindeki beyaz kabarcıklardan çıkar. Erkekler gri ve pembemsi renktedir. Üzeri ince çizgilerle dilimlere ayrılmış yumurtanın ucunda sap bulunur. Avrupa kırmızı örümceğinin larvaları parlak kırmızı renktedir. Avruğa kırmızı örümceği yapraklarda ağ yapmaz.
3. Akdiken akarı (Tetranychus viennensis Zacher) :
Akdiken akarı dişileri oval ve tombul yapılı ve kırmızı renklidir. Sırtında beyaz kabarık şeklinde kıllar bulunur. Uzun ve sarı renkli olan bacaklardaki boğum araları da geniştir. Erkeklerin rengi yeşil karışımı sarı renktedir. Karın kısımları geriye doğru sivri, göğüs kısmı geniştir. Sırt kısımlarının her iki yanında siyeh benekler vardır. Erkekler sadece yaz aylarında görülebilir. Saydam yapılı bilye şeklinde yumurtaları olan akdiken akarlarının yumurtaları açılmaya yakın sarı krem renk alırlar. Yılda 9-10 döl verirler. Yapraklarda yoğun bir şekilde ağ örerler.
Kış ayını ağaçların gövdelerindeki kabuklar ve çatlaklar ile ve kök boğazlarında geçiren dişi akarlar, nisan ortası gibi yer değiştirerek yapraklara geçmeye başlarlar. Yapraklarla beslenen akdiken akarları mayıs ayının ilk haftasından itibaren yumurta bırakmaya başlarlar. Bir dişi 60-120 arasında yumurta bırakır. Bırakılan yumurtalar 5-7 gün içinde açılır.
4. Kahverengi örümcek [Bryobia rubrioculus(Scheut.) (Tetranychidae)] :
Kahverengi örümcekler erginlerinin karın kısmı şişkin olmakla birlikte sırt kısımları düzdür. Renklari kırmızı, kahve ve yeşil karışımıdır. Ön bacakları daha uzundur. Vücut kılları yelpaze şeklinde olup sırtında enine çizgi bulunur. Yumurtaları kırmzı renkli ve bilye benzeri olup, larvalar yuvarlak şekilli ve kırmızı renklidir. Bu türün diğer türlerden farkı döllenmeden çoğalabilmeleridir. Yani erkek yoktur. Kış aylarında sürgün boğumları ve dal çatlaklarında kümeler halinde bulunan kahverengi örümcekler kışı yumurta halinde geçiririrler. Yoğunluğun fazla olduğu ağaçlardapas renginde görüntü dikkat çeker. Mart sonu gibi açılmaya başlayan yumurtalardan çıkan larvalar yapraklardan beslenirler. Yılda 3-4 döl veren erginler genellikle dallar üzerinde bulunurlar. Bu tür yapraklarda ağ yapmazlar.
5. Yassıakar [Cenopalpus pulcher (C.-F.) (Tenuipalpidae)] :
Yassıakarların ergin dişilerinin vücutları oval ve yassı biçimli olup renkleri kiremit kırmızısı yada daha koyudur. Yaz ve kış dişilerinin renkleri birbirinden farklıdır. Kış dişileri daha koyu renkte ve sırt kısımlarında enine ikiye ayıran bir çizgi bulunur. Kısa ve diken şeklinde olan sırt kısımda kıllar bulunur.Bacakları kısa ve boğum kısımları küt şeklindedir. Yaprakların dökülmesiyle birlikte ekim ayı itibari ile dişiler dallara çekilmeye başlar. Erkekler sonbahar ayında çiftleştikten sonra ölür ve kışın olmaz. Renkleri açık kırmızıdır. Vücutları ince ve karın kısımları uzundur. Yılda 4-5 döl verirler.
Yassıakarların yumurtaları kiremit kırmızısı renkte, oval ve uzun, ön kısmı basık fıçı şeklindedir. Erginleri diğer türlere oranla yavaş hareket eder. Kışı döllenmiş dişi halinde geçiren yassıakarlar sürgün boğumlarında,meyve ağaçlarının 2-3 yıllık dallarındaki tomurcuk pulları arasında, odun ve meyve gözleri etrafında kümeler halinde geçirirler. Dallara bakıldığında kırmızı leke görünümünde dikkat çeker. Çok az yada hiç ağ örmezler. Kış ayını açıkta ince dallar üzerinde geçiren başka akar türü yoktur. Nisan ayı ortası gibi dişiler dal üzerindeki odun gözü etrafı ve altına yumurta bırakmaya başlar. Haziran ayı ortsı gibi açılmaya başlayan yumurtalardan çıkan larvalar yapraklarla beslenerek zarara neden olur.
Akarlar ( kırmızı örümcekler )’ın Zarar Şekli
Bitkilerin yapraklarını emerek zehirli madde salgılayan kırmızı örümcekler, yaprakların önce beyaz daha sonra sarı kahverengi renk almasına neden olurlar. Lekeler zamanla birleşir ve yapraklar kuruyarak dökülür. Zararın şiddetli seyir ettiği bitkilerde yaprakların rengi gümüş yada kurşun renginde olur. Bitkinin zayıf kalmasına neden olduğu gibi meyve gözlerinin de gelişmesini engeller. Sürgünler gelişemez dolayısıyla kış donlarından da zarar görür. Bir sonraki yıl verim azalır.
Kırmızı Örümcek Mücadelesi
Zararlıya karşı kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemlerle mücadele edilir.
Kültürel Önlemler:
• Arazinin bakım işleri zamanında yapılmalı ve yere dökülen yapraklar toplanmalıdır.
• Kışın yada erken ilkbaharda, bitkinin kök boğazı ve gövdelerinde sıyrılmış kabuklar altında kışlayan akarların yok edilmesi için kabuklar kaldırılmalıdır.
Biyolojik Mücadele :
Zararlıya karşı biyolojik mücadelede doğal düşmanları tespit edilmeli, yoğun olarak bulunan bahçelerden toplanarak yayılmalıdır. Kimyasal mücadele yapılacaksa doğal düşmanları etkilemeyecek akaristler tercih edilmeli ve uygun zaman aralığında kullanılmalıdır.
Predatör akarlar :
• Kampimodromus aberrans (Oudemans) (Acarina:Phytoseiidae)
• Anthoseius recki (Wainstein)(Acarina:Phytoseiidae)
• Amblyseius spp. (Acarina:Phytoseiidae)
• Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot
• Typhlodromus pyri Scheuten (Acarina:Phytoseiidae)
• Typhlodromus spp. (Acarina:Phytoseiidae)
• Euseius finlandicus Oudemans (Acarina:Phytoseiidae)
• Phytoseius spp. (Acarina:Phytoseiidae)
Predatör böcekler:
• Stethorus punctillum Ws. (Col.:Coccinellidae)
• Chrysoperla carnea Sth. (Neur.:Crysopidae)
• Atractotomus mali (Het.:Miridae)
Kimyasal Mücadele:
Akarlar ile kimyasal mücadeleye karar verebilmek için bahçedeki kırmızı örümcek ve doğal düşmanların popülasyonlarının tespit edilerek doğru zamanda ilaçlama yapılması önemlidir.
Bahçeyi temsil edebilecek özellikte 10 ağaçtan toplanan 100 yapraktaki kırmızı örümcek sayısı 3-5 adetin üzerinde ve doğal düşman yoğunluğu düşük ise kimyasal mücadele yapılmalıdır.
Krımızı örümcek ilacı:
Kırmızı örümcekle mücadelede kullanılabilcek güncel kimyasal listesine ulaşmak için tıklayın.
Reçeteli satış zorunluluğu bulunmayan bitki koruma ürünleri nelerdir