Tel kurdu erginlerinin boyu 8-10 mm olup, kahverengimsi siyah yada grimsi renktedir. Üst kanatlarında uzunlamasına çizgileri bulunur.
En belirgin özelliği ters çevrildiklerinde çıt diye ses çıkararak sıçramaları ve tekrar eski halini almalarıdır. Larvaları 20-30 mm boyunda parlak, sert yapılı ve uzun silindir şeklindedir. Kış mevsimini larva yada ergin durumda geçirirler. Dişi kurt yaklaşık 150 civarında yumurta bırakabilmekte olup, yumurtalarını toprağın 10-15 cm altına tek tek yada 30-40’lı kümeler halinde bırakırlar. Larva gelişimini 1-6 yıl arasında tamamlar.
Tel Kurdu Zarar Şekli
Zararlının larvaları erginlerinden daha zararlıdır. Erginler bitkilerin yaprakları ile beslenirler larvalar ise bitkilerin köklerini kemirir ve kök yumrularının içerisine girerek zarara neden olurlar. Larvalarda meydana gelen yaralarda bakteri ve funguslar gelişerek bitkinin çürümesine neden olur. Bitkiler zamanla zayıflayarak solar ve kururlar. Bitkilerin gruplar halinde öldüğü dikkat çeker.
Tel Kurdu Mücadelesi
Zararlıya karşı kültürel tedbirler ve kimyasal mücadele yapılabilir.
Kültürel önlem
Kültürel önlem olarak yaz sonu ve sonbaharda yapılacak toprak işleme ile zararlı popülasyonu azaltılabilir.
Kimyasal mücadele
Kimyasal mücadele toprak, tohum ve fidelik alanlarda yapılabilir. Kimyasal mücadeleye karar verebilmek için toprak 25 cm derinliğinde kazılır, 6-15 larva görülürse ilaçlamaya başlanılmalıdır. Topraktan yapılacak ilaçlama ekim veya dikimden önce yapılmalıdır. İlaçlama yapıldıktan sonra ilacın toprakta karışmasını sağlamak için toprak 15-20 cm derinliğe kadar karıştırılır.