Kısa zamanda bol vejatatif aksam oluşturan bitkilerin toprağa sürülerek karıştırılması ile, toprağın organik madde ve azot içeriğini yükseltmenin yanında fiziki yapısının da düzeltilmesine yardım eden bitkilere yeşil gübre bitkileri denir.
Yeşil Gübrelemenin Amacı
Yeşil gübrelemedeki asıl amaç, toprağın fiziki şartların düzeltmektir.
- Toprağın organik madde ve azot içeriğini arttırmak
- Toprak strüktürünü düzeltmek
- Çıplak tarlalarda erozyon ile toprak kaybını önlemek
- Topraktaki fiziki şartlar düzeldiğinden bitkinin toprakta bulunan besin maddelerinden maksimum yarar sağlaması
Yeşil Gübre Bitkileri Nelerdir?
Tek yıllık türler içerisinde adi fiğ, tüylü fiğ, bakla, bezelye, acıbakla türleri , soya, kırmızı üçgül, İskenderiye üçgülü, iran üçgülü sayılabilir.
Çayır üçgülü, melez üçgül, ak üçgül, yonca bitkisi de yeşil gübreleme için ekilen çok yıllık bitkiler arasındadır. .
Ayrıca Brassica ile çim türleri, çavdar ve yulaf, karabuğday da gübrelemede kullanılmaktadır.
Yeşil Gübre Nasıl Uygulanır?
Kışları ılıman geçen bölgelerde, sonbaharda ekilen yeşil gübre bitkisi, ilkbaharda tarlaya ekilecek bitkinin ekiminden 2-3 hafta önce bitki henüz çiçeklenme devresinde iken sürülmelidir. Yeşil gübre bitkisinin erken sürülmesi ile toprağa kazandırılan azot ve organik madde miktarı az olacaktır. Ancak bitki toprakta kolay çürüyeceği gibi ana ürün ekimi de kolaylaşacaktır. Toprağa yeşil bitki olarak ekilen bitki geç sürülmek istenildiğinde sürmek zor olacağı gibi toprakta çürümesi de uzun zaman alacaktır.
Yeşil Gübre Bitkilerinin Faydaları Nelerdir?
Sürekli tarım yapılan sıcak ve humid topraklarda yeterli nemin olması kaydıyla özellikle baklagil bitkilerinin yeşil gübrelemede kullanılması toprağın organik madde düzeyinin azalışını durdurarak minimum seviyede kalması sağlayacaktır. Ayrıca baklagil köklerinde ve toprak üstü organlarında buğdaygillere göre yüksek oranda azot bulunmaktadır. Bitkilerinin yapısında bulunan yüksek miktardaki azot sayesinde toprağa bitki besin maddesi takviyesi yapıldığı gibi topraktaki çürüme de daha hızlı olacaktır. Örneğin Mısır tarımı yapılan bir tarlada her yıl ortalama olarak %2’lik bir organik madde kaybı hesaplanmaktadır. Yeşil gübreleme olarak kırmızı üçgül kullanılıp, diğer koşullarında uygun olması halinde toprağın organik madde düzeyini %2 düzeyinde artıracağı öngörülmektedir.
Yeşil gübreleme sonrası toprakta mikroorganizma faaliyetleri hızlanacağı için hümik polymerler ile toprakta agregatların oranı da artacaktır. Toprağın fiziki şartlarının iyileşmesi demek, toprağın daha fazla besin ve su depolamasının yanında toprağın hava alma kapasitesinin de bitki için optimum düzeye gelmesi demektir.
Yeşil gübre hakkında aklınıza takılan her türlü soruyu yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır.