Ziraat mühendisi Sinan Berk, deneme amaçlı çarkıfelek meyvesi üretimine başladı. Türkiye’de ilk defa ticari ürün olarak çarkıfelek meyvesi üretimine başlayan Berk, üretimini 20 dönüme çıkardı. En büyük hayalinin ise çarkıfelek meyvesini daha geniş alanda üretebilmek olduğunu söyledi.
Berk, yurtdışı gezisi sırasında tropikal meyve olan çarkıfelek meyvesini Brezilyadan getirerek deneme amaçlı bahçesine ekerek fide haline getirdi. Fideler ikinci yıl meyve vermeye başladı. 1 buçuk metreye kadar boyları uzayan ağaçların her biri yaklaşık 250 meyve veriyor. Çarkıfelek meyveleri marketlerde 7 buçuk lira ile 10 lira arasında satışa sunuluyor.
“BİZ BU MEYVENİN ADINI ‘MERSİN’İN TUTKU MEYVESİ’ OLARAK ADLANDIRMAK İSTİYORUZ.”
Berk, Avustralya, Brezilya, Arjantin ve Ekvator ülkelerinde yoğun olarak üretiminin yapılan meyvenin Afrika, Avrupa ve Uzak doğu ülkelerinde tüketildiğini belirterek sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
“Biz bu meyvenin adını ‘Mersin’in tutku meyvesi’ olarak adlandırmak istiyoruz. Bu meyve vitamin deposu. 100 gramı ile yetişkin biri günlük C ve A vitamini ihtiyacını karşılayabiliyor. İçindeki jel yapı bağırsaktaki hareketleri yavaşlattığı için kilo vermeye yardımcı olur. Selüloz ve hemiselüloz bakımından zengin olduğu için toplu kan şekerini dengelemekte. Diyabet hastalarının kullanabileceği bir meyve. Kalp rahatsızlıkları ile ilgili etkisi bulunmakta. Yüksek tansiyona iyi gelmekte. Mutluluk verici ve afrodizyak özelliği var”
KULLANIM ALANI GENİŞ
Deneme amaçlı dikimini gerçekleştirdikleri çarkıfelek meyvesinin Mersin iklimine uyum gösterdiğini belirten Berk, “Meyve endüstriyel anlamda tüketildiği gibi, insanların evlerinde de değerlendirebileceği bir meyve. Şu an aroması hazır içecek sanayisinde tatlandırıcı olarak kullanılmakta ancak bunun yanında dondurmalarda, keklerde kullanılabilmekte. Reçeli yapılabilmekte, meyve suyu olarak tüketilebilmekte. Narenciye ile çok uyumlu olduğu için miks yapılabilmekte” dedi.
MEYVENİN KENDİNE HAS AROMA VE TADI VAR
Çarkıfelek meyvesinin hasat zamanı geldiğinde limon büyüklüğünde olduğunu belirten Berk sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
“Dışı portakal kabuğu kalınlığında bir kabuk. İçerisinde jelimsi yapıda, çekirdekli bir sıvı var. Kaşıkla tüketiliyor. Hassas ve narin bir meyvedir. Raf ömrü yaklaşık bir ay sürdüğü için dışında bir solma olur ama kesinlikle içinde bir değişiklik olmuyor. Tadı asla değişmiyor, kendine has tadı ve kokusu muhafaza ediliyor.”
Daha fazla
Ordu’da fındık üreticilerine ‘kozalak akarı’ uyarısı yapıldı
Patates böceği ve mücadelesi
Yaprak pireleri ve mücadele yöntemleri