
Tahıl bitkilerinin hasatı sonrası tarlada kalan saplı kök kısmına “anız” denir. Ülkemizde genellikle buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların hasatı sonrası tarlada kalan anız yasak olmasına rağmen yakılmaktadır.
ANIZ YAKMANIN ÇEVREYE VE TOPRAĞA ZARARI NEDİR?
- Yanma sırasında meydana gelen karbondioksit ve tozlar atmosfere yayılmaktadır. Atmosfere yayılan yüksek miktardaki karbondioksit gazı da sera etkisi oluşturacaktır.
Toprak yüzeyinde kalan anız, şiddetli yağış ve rüzgar sırasında toprağın verimlilik açısından önemli olan üst tabakasının sel sularıyla birlikte yada rüzgarla taşınımını engelleyecektir.
- Anız yakma sırasında toprakta meydana gelen yüksek sıcaklık, toprağın üst kısmında bulunan kil tabakasının sertleşmesine neden olduğu gibi, toprak içersinde bulunan ve verimlilik açısından da büyük önem arz eden birçok faydalı canlının da yanmasına neden olacaktır. Toprakta biyolojik aktivitenin azalması toprağın fiziksel özelliklerinin bozulmasına neden olurken toprağın verimliliği ve su tutma kapasitesi de düşecektir. Daha sonraki ekimlerde toprağın daha geç tava geldiği görülecektir.

- Anız yakmak topraktaki organik madde miktarının azalmasına , makro elementler ve bazı mikro elementlerin de bitkiler tarafından alınamayacak forma dönüşmesine neden olur.
- Kontrolsüz olarak yapılan anız yakma işlemi sırasında toprak üstünde yaşayan birçok canlının da doğal yaşam alanları bozulmaktadır. Tabiatta bazı kuş türlerinin yaşam alanlarının bozulması sonrası bölgeyi terk eden kuşların uzaklaşması özellikle tahıl ekimi yapılan alanlarda süne zararlısının artmasına neden olacaktır.

Bunun yerine hasat sırasında biçerdöverin toprakla olan mesafesi kısaltılmalıdır. Tarlada kalan saplar toplandıktan sonra gölge tavında iken dekara 3-5 kg arasında üre gübresi verilerek pulluk ile sürülmelidir. Toprakla karışan anız kısa sürede mikroorganizmalar tarafından parçalanarak özellikle toprağın su tutma kapasitesi ve organik madde oranını artıracaktır.
- Fındık üreticileri kahverengi kokarcaya karşı dikkatli olun!
- Yeşilkurt ve mücadelesi
- Kavun sineği ve mücadelesi(Myiopardalis Pardalina)
- Fidan dipkurdu ve mücadelesi(Capnodis)
- Pancar sineği ve mücadelesi (Pegomya hyoscyami)
Daha fazla
Fındık üreticileri kahverengi kokarcaya karşı dikkatli olun!
Yeşilkurt ve mücadelesi
Kavun sineği ve mücadelesi(Myiopardalis Pardalina)